Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Τα κονδυλώματα παραμονεύουν...Τα οξυτενή και επίπεδα κονδυλώματα (ογκίδια) που οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος που μολύνει το δέρμα και το βλεννογόνο. Ακόμα και ο Κέλσιος τον 1ο αιώνα μ.Χ. περιέγραψε με ακρίβεια τα κονδυλώματα και τόνισε ότι μεταδίδονται με συνουσία. Η μόλυνση μπορεί να πραγματοποιηθεί και με δερματική επαφή. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 100 στελέχη του ιού. Σύμφωνα με έρευνες, υπολογίζεται ότι περίπου το 75% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού έχει μολυνθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από κάποια μορφή HPV των γεννητικών οργάνων περνάνε την μόλυνση γρήγορα, χωρίς να εμφανίσουν ποτέ κονδυλώματα ή κάποιο άλλο σύμπτωμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει και η έμμεση επιμόλυνση, π.χ. με την χρήση μίας λερωμένης πετσέτας. Παιδιά μπορεί να επιμολυνθούν κατά τον τοκετό. Προϋπόθεση για την δημιουργία κονδυλωμάτων είναι η υπερβολική  ύγρανση της περιοχής, μικροτραυματισμοί της περιοχής ή φλεγμονές, καθώς και η μείωση της ανοσολογικής άμυνας του οργανισμού. 
Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα, στην περιπρωκτική περιοχή, καθώς και στους μηρούς- περίπου 2-4 εβδομάδες ή και μήνες μετά την επιμόλυνσή τους. Πολύ σπάνια εμφανίζονται στο στόμα, στα χείλη και στο λάρυγγα. Μπορεί να έχουν το μέγεθος ενός μικρού κουνουπιδιού, αλλά μπορεί να είναι και επίπεδα και να μη φαίνονται εύκολα.
Οι γνωστές σε όλους μας μυρμηγκιές ανήκουν στον ίδιο ιό, αλλά δεν μπορούν να μεταδοθούν στα γεννητικά όργανα. 

πηγή: gynaikologos.edu.gr

Ο ιός των κονδυλωμάτων δεν είναι θεραπεύσιμος. Ο ασθενής τον φέρει σε όλη του τη ζωή σε λανθάνουσα κατάσταση. Όταν το ανοσοποιητικό του σύστημα εξασθενήσει, τότε τα κονδυλώματα βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η μόλυνση με τους τύπους 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, και 68 του HPV μπορεί να προκαλέσει ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία τραχήλου (CIN), του αιδοίου, του πέους (PIN) και του πρωκτού (AIN). Αυτές είναι προ-καρκινικές δυσπλασίες και μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.
Ποιες είναι οι κατηγορίες:
Υψηλού κινδύνου. Περιέχει δύο τύπους τον 16, 18.
Ενδιάμεσου κινδύνου: τύποι 31, 33, 34, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68.
Χαμηλού κινδύνου: τύποι 6, 11, 42, 43,44.
Ο ιός HPV μπορεί να συνυπάρξει με εγκυμοσύνη. Συχνά επιδεινώνεται λόγω εγκυμοσύνης λόγω των ορμονικών αλλαγών. Αν το έμβρυο μολυνθεί με τον ιό HPV, μπορεί να παρουσιάσει παιδική λαρυγγική θηλωμάτωση, προβλήματα στα μάτια και το θώρακα. Αν δεν υπάρχει, όμως, έντονη δυσπλασία του τραχήλου, η εγκυμονούσα δεν πρέπει να ανησυχεί. Γι΄ αυτό αν τα κονδυλώματα είναι ορατά, οι γιατροί συστήνουν καισαρική τομή, ώστε να μη μολυνθεί το μωρό. Μόνο, όμως, το 1% των γυναικών γεννούν με καισαρική τομή λόγω των κονδυλωμάτων. Καλό θα ήταν βέβαια πριν αποφασίσει μια γυναίκα να τεκνοποιήσει να κάνει τεστ Παπανικολάου.
Ο γιατρός μπορεί να κάνει τη διάγνωση ως εξής:
Με την κλινική εξέταση. Για να εντοπίσει  αλλοιώσεις που ακόμη δεν είναι ορατές, εμβρέχει την περιοχή του δέρματος  που εξετάζει, ή την επιφάνεια του τραχήλου, με διάλυμα οξικού οξέως (ξύδι 3%).  Όπου υπάρχουν κονδυλώματα, ξεχωρίζουν σαν λευκές περιοχές.
Κατάλληλη για την διάγνωση, είναι η επισκόπηση με ένα ειδικό μικροσκόπιο επιφανείας, το γνωστό κολποσκόπιο. Οι κολποσκοπικές εικόνες είναι σε περίπτωση προσβολής από HPV(ιός ανθρωπίνων κονδυλωμάτων) τυπικές.
Όμως, και με την βοήθεια του κυτταρολογικού επιχρίσματος κατά Παπανικολάου, ή της ιστολογικής εξέτασης μίας μικροβιοψίας, μπορούμε να έχουμε καλή πληροφόρηση.
Ακόμη, σήμερα είναι δυνατόν μέσω ενός κυτταρολογικού δείγματος και του προσδιορισμού του DNA, στις περισσότερες περιπτώσεις να πληροφορηθούμε ποιος ιός, ή ποια ομάδα ιών έχει προσβάλει μία περιοχή.
(πηγή: www.gyn.gr)
Τα κονδυλώματα θεραπεύονται με ειδικά φάρμακα, με καυτηρίαση, με κρυοπηξία διαθερμοπηξία, με χειρουργική αφαίρεση, με RF ραδιοκύματα, με επίθιξη με διάλυμα ποδοφυλίνης.
Το εμβόλιο για το HPV κυκλοφορεί ήδη και προστατεύει από τα στελέχη του ιού που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του ορθού. Δεν προστατεύει από τα υπόλοιπα στελέχη που προκαλούν τις τυπικές δερματικές αλλοιώσεις των κονδυλωμάτων. Προς το παρόν χορηγείται (δωρεάν) σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας. Δηλαδή το εμβόλιο δεν μας απαλλάσσει από την χρήση του προφυλακτικού.
Τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν ότι 1 στις 2 Ελληνίδες έχουν κονδυλώματα, γεγονός πολύ αποκαρδιωτικό...Προφυλαχτείτε, λοιπόν! Διατηρείτε τη γεννητική περιοχή στεγνή και καθαρή. Να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή. Μη χρησιμοποιείτε εσώρουχα, πετσέτες και ρούχα άλλων ανθρώπων. Να τρώτε υγιεινά και να ξεκουράζεστε, ώστε να έχετε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα...

1 σχόλιο:

Τι σκέφτεστε...