Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Τι πρέπει να προσέχουμε στην εισαγωγή στερεών τροφών!Το γνωρίζατε ότι υπάρχει μία λίστα από τρόφιμα τα οποία δεν πρέπει να τα φάνε τα παιδιά νωρίτερα από κάποιο συγκεκριμένο μήνα; Σε αντίθετη περίπτωση τα μωρά μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές αλλεργίες ή να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας!
Για προσέξτε την παρακάτω λίστα και να ενημερώνετε πάντοτε το γιατρό σας κάθε φορά που θέλετε να προσθέσετε μία νέα τροφή στο διαιτολόγιο του παιδιού σας!


ΜΕΛΙ: Προκαλεί αλλαντίαση που είναι ένα είδος δηλητηρίασης που προκαλεί η τοξίνη του μικροβίου Clostridium botulinum. Τα συμπτώματα της αλλαντίασης είναι ναυτία και έμετος, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος ή ζάλη, και στη συνέχεια παράλυση των αναπνευστικών μυών που οδηγούν και σε θάνατο.
Τα παιδιά μπορούν να φάνε μέλι μετά τον 1 χρόνο της ζωής τους!!!

ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ: Παλαιότερες έρευνες δε συνιστούν τη βρώση του νωρίτερα από τα 1 ή 2 χρόνια. Νέες έρευνες αλλάζουν τα χρονικά περιθώρια σε 6 μήνες με 2 χρόνια.

ΚΑΡΥΔΙΑ: Ισχύει το ίδιο με το φυστικοβούτυρο.

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ: Προκαλούν προβλήματα πέψης, λόγω της οξύτητάς τους, στο ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα των μωρών και αναφυλαξία. Προσοχή!!! Δεν είναι το ίδιο, όταν χρησιμοποιούμε 1 κουταλίτσα λεμόνι ή ανανά στις κρέμες με το να τρώνε τα μωρά ολόκληρες φέτες π.χ. πορτοκαλιού. Μία τόσο μικρή δοσολογία δε δημιουργεί προβλήματα. Η ντομάτα είναι επίσης όξινο φρούτο.
Τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε τέτοιου είδους τρόφιμα νωρίτερα από τον 1 χρόνο ή σύμφωνα με νέες έρευνες νωρίτερα από 6 μήνες με 12 μήνες.ΦΡΑΟΥΛΕΣ, ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ, ΜΑΥΡΑ ΜΟΥΡΑ: Συνίσταται η βρώση τους μετά τον 1 χρόνο ή σύμφωνα με νέες έρευνες μετά τους 6 με 12 μήνες.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ: Ισχύει το ίδιο με τις φράουλες.

ΑΣΠΡΑΔΙ ΑΥΓΟΥ: Ισχύει το ίδιο με τις φράουλες.

ΠΛΗΡΕΣ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ: Να πίνεται μετά τον 1 χρόνο (το γιαούρτι εξαιρείται).

ΣΙΤΑΡΙ: Η βρώση του συνίσταται μετά τους 8 με 12 μήνες, ενώ νεώτερες έρευνες κατέβασαν το όριο ηλικίας στους 6 μήνες.

ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ: Παλαιότερες έρευνες μιλούν για απαγόρευση των συγκεκριμένων τροφών πριν το 1 με 2 χρόνια, ενώ νέες έρευνες μιλούν για απαγόρευσή τους κάτω από τους 6- 12 μήνες, αναλόγως το οικογενειακό ιστορικό του παιδιού. 

Συζητήστε το με τον παιδίατρό σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...