Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Ποια είναι τα αντανακλαστικά του νεογέννητουΌταν γεννηθούν τα μωράκια σας με το καλό, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι έχουν κάποια αντανακλαστικά, που είναι ενστικτώδεις κινήσεις, που υπάρχουν για να τα προστατεύουν, μέχρι να αντιδράσουν εκούσια (οι εκούσιες κινήσεις παρουσιάζονται για πρώτη φορά τον 3ο μήνα της ζωής του). Αυτές οι κινήσεις δε διδάσκονται, δε μαθαίνονται, αλλά τις κάνει το μωράκι από μόνο του, του το υπαγορεύει η ίδια του η φύση.
Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε  αν το μωράκι σας έχει τα παρακάτω αντανακλαστικά, γιατί αφορούν την υγεία του και την ανάπτυξή του.
Έμεινα έκπληκτη σε επίσκεψή μου στον παιδίατρο του καχυποπτουλίου, όταν μία μητέρα που βρισκόταν στην αναμονή, μου είπε ότι ο μεγάλος της γιος γεννήθηκε χωρίς το αντανακλαστικό του θηλασμού και της αναζήτησης στήθους, με αποτέλεσμα να περάσουν μήνες και χρόνια αγωνίας, για να μάθουν το παιδί τους να τρέφεται. Το παιδάκι δεν μπορούσε να πιάσει με το στοματάκι του το μπιμπερό και η ηρωίδα αυτή μανούλα του έδινε κουταλίτσα- κουταλίτσα το γαλατάκι του, με το φόβο κάθε φορά αν έπαιρνε τα κατάλληλα γραμμάρια, ώστε να αποφύγουν την εισαγωγή στο νοσοκομείο! Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο σημαντικά είναι αυτά τα αντανακλαστικά!
Ποια είναι, λοιπόν, τα αντανακλαστικά του μικροσκοπικού αυτού ανθρώπου:
1. Το αντανακλαστικό του θηλασμού: Είναι η τάση για πιπίλισμα. Αν για παράδειγμα, βάλετε κάτι στο στόμα του ή πιέσετε το σημείο του ουρανίσκου που βρίσκεται πίσω από τα ούλα, τότε θα δείτε ότι το μωράκι σας πιπιλάει. Αν θέλετε να θηλάσετε το παιδί σας, πρέπει να το βάλετε στο στήθος όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά τον τοκετό.
2. Το αντανακλαστικό της κατάποσης: Τα μωράκια μπορούν να καταπίνουν από τη φύση τους.
3. Το αντανακλαστικό της αναζήτησης στήθους: Χαϊδέψτε το μαγουλάκι του μωρού σας. Τι θα γίνει; Θα στρέψει αυτόματα το κεφαλάκι του και θα ανοίξει το στόμα του προς το χέρι σας.
4. Το αντανακλαστικό του βαδίσματος: Κρατήστε το μωράκι από τις μασχάλες του σε όρθια στάση. Θα παρατηρήσετε ότι κουνάει τα ποδαράκια του σαν να περπατάει.
5. Το αντανακλαστικό του μπουσουλίματος: Αν βάλετε το μωράκι σας μπρούμυτα, θα δείτε ότι τα ποδαράκια του που είναι λυγισμένα προς το σώμα του- στάση που συνήθιζε να έχει στην κοιλιά της μαμάς του- προσπαθούν να μπουσουλήσουν. 

πηγή: www5.samsclub.com

6. Το αντανακλαστικό του δραγμού: Βάλτε το δάκτυλό σας στο χεράκι του μωρού σας. Θα δείτε ότι θα σφίξει την παλάμη του και θα σας αρπάξει το δάκτυλο.Αυτό το αντανακλαστικό αποδυναμώνεται κατά τον 3ο μήνα.ΤΟ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΞΑΦΝΙΑΣΜΑΤΟΣ


7. Το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος (Moro): Αν το μωράκι σας το αρπάξετε ξαφνικά ή ακούσει ένα δυνατό θόρυβο, πετάγεται, απλώνει δηλαδή τα χεράκια του και τα ποδαράκια του προς τα έξω. Όταν ηρεμήσει, τα άκρα του επανέρχονται στην αρχική τους θέση, λυγίζει τα γονατάκια του και σφίγγει τις μπουνίτσες του. Γι' αυτό μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι ένα μωράκι μέχρι τον 8ο-9ο μήνα θα δείξει τη χαρά του με όλο του το σώμα, όταν σας δει. Ενώ όταν περάσει τους συγκεκριμένους μήνες, θα σας χαμογελά ή θα απλώνει μόνο τα χεράκια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...