Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Αυχενική διαφάνειαΚύπρος Νικολαΐδης ο πατέρας της αυχενικής διαφάνειας! Νιώθω ένα απέραντο δέος γι' αυτό τον άνθρωπο, όχι μόνο επειδή είμαι εντυπωσιασμένη με τις ανακαλύψεις του και τις έρευνές του, αλλά επειδή έχω την τύχη να μου εκμυστηρευτούν φίλες την επίσκεψή τους (δυσεύρετη...) στο ιατρείο του. Οι σχετικές διηγήσεις των προσωπικών τους εμπειριών αποδεικνύει για άλλη μια φορά το μεγαλείο του.
Τι ήταν, όμως, εκείνο το τόσο σπουδαίο που ανακάλυψε ο σπουδαίος αυτός επιστήμονας; Αν παρατηρήσει κανείς τον υπέρηχο ενός εμβρύου στις 11-13 εβδομάδες, σε στάση προφίλ, στο πίσω μέρος του κρανίου του και συγκεκριμένα στον αυχένα, υπάρχει ένας -θα μπορούσαμε να τον αποκαλέσουμε- χώρος, τμήμα, σαν μικρό σακουλάκι, αυχενική μοίρα, όπως την λένε, που περιέχει υγρό. Αυτό το υγρό μετράται από εξειδικευμένους υπερηχογραφιστές σε mm. Τα όρια του φυσιολογικού αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και το μήκος του εμβρύου! (Γι΄ αυτό, μανούλες και μπαμπούληδες, ποτέ μην κάνετε συγκρίσεις με φίλους και συγγενείς, γιατί μπορεί να σας ανεβάσει την πίεση στο κόκκινο και να σας κάνει να ανησυχήσετε χωρίς λόγο!)
Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή τα πράγματα. Κύπρος Νικολαΐδης είναι Κύπριος επιστήμονας και ιατρός σε θέματα ιατρικής του εμβρύου. Οι μελέτες του ξεκίνησαν από το ΄90 και κατάφερε να αποδείξει με ένα πλήθος ερευνών και στατιστικών αποτελεσμάτων ότι με την παρακολούθηση συγκεκριμένων δεικτών, όπως εκείνο της αυχενικής διαφάνειας, μπορούσε να υπολογιστεί ο κίνδυνος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο (για παράδειγμα αν έχει σύνδρομο Down ή αλλιώς τρισωμία 21).
Σταδιακά, λοιπόν, θα σας παραπέμπω σε ιστοσελίδες και ιατρικά άρθρα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την αυχενική διαφάνεια ως μέσο για τη διερεύνηση της υγείας του εμβρύου!
Σας παραπέμπω σε ένα εξαιρετικό άρθρο της Ηλεκτρονική Πύλης της Ιατρικής Σχολής σχετικά με την αυχενική διαφάνεια:
Ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει όλους, όταν επισκεφθήκαμε τον γιατρό μας για την περιβόητη εξέταση της αυχενικής διαφάνειας είναι: ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε mm;
Θυμάμαι ότι η μικρούλα μας είχε μετρήσεις αυχενικής διαφάνειας, κατά τη 12η εβδομάδα, 1,7 mm και αναρωτιόμουν ακούγοντας φίλες και γνωστές να έχουν μετρήσεις όπως 0,9 ή 1,1 ή 1,3 mm μήπως το μωράκι είχε μεγάλη αυχενική... Υπάρχει τελικά φυσιολογική αυχενική διαφάνεια; Και πόσο σχετικό είναι όλο αυτό;

πηγή: www.fetalmedicine.com


Ο μέσος όρος των φυσιολογικών μετρήσεων της αυχενικής διαφάνειας κατά τη 12η εβδομάδα είναι περίπου στο 2,18 mm, σύμφωνα με έρευνες. Το ποσοστό ανίχνευσης χρωμοσωμικών ανωμαλιών εξαρτάται από την έρευνα που θα μελετήσει κανείς. Κυμαίνεται από 65%-85%, αν χρησιμοποιήσουμε ως δείκτη μόνο την αυχενική διαφάνεια! Είναι σαν να λέμε ότι μπορούν να ανιχνευτούν περίπου 7-9 στα 10 παιδιά που πάσχουν από σύνδρομο ντάουν. Η ανίχνευση σε άλλες τρισωμίες, όπως η τρισωμία 13, μπορεί να φθάσει ακόμα και 10 στα 10 παιδιά!Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι η εξέταση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική και βεβαίως όχι επεμβατική!!!

Υ.Γ. Να τονίσω ότι οι αναφορές αυτές δε γίνονται σε καμία περίπτωση υπονοώντας ότι οι γονείς που θα διαπιστώσουν ότι το παιδί τους πιθανόν να πάσχει από σύνδρομο ντάουν θα οδηγηθούν απευθείας στην άμβλωση. Υπάρχουν γονείς οι οποίοι επιλέγουν να μην διακόψουν την κύηση, ακόμα και αν πληροφορηθούν έπειτα από αμνιοπαρακέντηση ότι το παιδί τους πάσχει από κάποιο σύνδρομο, απλώς επιθυμούν να γνωρίζουν την υγεία του παιδιού τους, ώστε να είναι προετοιμασμένοι. Το γεγονός αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς κάνοντας ένα γύρο σε site του εξωτερικού, όπως το babycenter και συγκεκριμένα στα τόπικ του down syndrome pregnancy, όπου πολλοί υποψήφιοι γονείς αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι κάνουν μια σειρά από υπερηχογραφικές ή επεμβατικές εξετάσεις, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για την υγεία του παιδιού τους (π.χ. αν έχει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα και χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση αμέσως μετά τη γέννησή του) και όχι για να του αφαιρέσουν τη ζωή. Κάθε επιλογή είναι σεβαστή...

4 σχόλια:

 1. Χαίρετε.

  Θα μπορούσατε να μου δώσετε την πηγή που αναφέρει το μέσο όρο των φυσιολογικών μετρήσεων της αυχενικής διαφάνειας;

  Έχω μόλις κάνει την εξέταση του υπερηχογραφήματος και επειδή η αυχενική διαφάνεια ήταν ελαφρώς μεγάλη (0,24 cm, με CRL 0,82 cm), θα ήθελα να ενημερωθώ λίγο περισσότερο. Όχι πως αυτό σημαίνει κάτι φυσικά αλλά οι γνώσεις και η σωστή ενημέρωση τουλάχιστον μας κάνουν σοφότερους και μας προετοιμάζουν για ό,τι και αν έρθει..

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητή φίλη, με το καλό το μωρό σας. Το μέγεθος της αυχενικής διαφάνειας δεν μπορεί να αξιολογηθεί χωρίς το crl και την εβδομάδα κύησης, καθώς είναι ανάλογα ποσά. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα μωράκι 0,82 cm. Σκεφτείτε ότι η δική μου η μπέμπα ήταν 0,62 περίπου με 1,7 αυχενική. Όλες τις πληροφορίες που ζητάτε θα τις βρείτε στο www.fetalmedicine.com. Από εκεί και εγώ αντλώ κάθε έρευνα ή πληροφορία. Εύχομαι να πάνε όλα καλά!

   Διαγραφή
 2. Γεια σας. Έχω γνωρίσει και εγώ απο κοντά τον Κύριο Νικολαϊδη, καθώς χρειάστηκε εκτάκτως και εσπευσμένα να παω να τον βρω στην Αγγλία και να με υποβάλλει σε επέμβαση διαχωρισμού πλακούντα, στην 22η εβδομάδα ομοζυγωματικής δίδυμης κύησης! Δεν υπάρχουν λέξεις..να αρμόζουν για Αυτόν τον Άνθρωπο. Μοναδικός...
  Κωνσταντίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είστε πολύ τυχερή! Ελπίζω να πήγαν όλα καλά μετα μωράκια σας!

   Διαγραφή

Τι σκέφτεστε...